Elevbogen er fyldt med godt stof og er et centrum i materialet

Sandra Schwartz har skrevet årets elevbog 'Ørkenpigen'. Ud over hovedfortællingen rummer den tre små eventyr, forskellige typer faktastof og masser af flotte illustrationer. Elevbogen er et naturligt centrum i materialet, men man kan også bruge det uden. Der er også lydbøger og læsetræning. 64 sider i stort format.

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt og egner sig godt som centrum i et litteraturfagligt danskforløb. Du kan godt bruge opgaver og andre dele af materialet uden elevbogen, men den er god at bruge som rød tråd eller som intro til et forløb.

'Ørkenpigen' – af Sandra Schwartz

Historien bygger på børnenes livsvilkår som nomader i den barske Afarørken i Etiopien. Nomaderne er et stolt folkefærd, der lever med deres dyr under umådeligt enkle og nøjsomme forhold på et af de varmeste steder i verden. For at kunne skrive historien har Sandra selv besøgt en familie i en landsby i Afar og oplevet deres hverdag på tæt hold.

 J191389

I ’Ørkenpigen’ følger vi 11-årige Halima. Hun bor sammen med sin familie i sådan en lille teltlandsby. Hun elsker at gå i skole og drømmer om at blive lærer. Hun er også glad for sin hverdag i landsbyen, og hendes yndlingsged, Basma, har netop fået et kid, som hun passer godt på.

Men landsbyens eksistens er truet, for selvom det er regntid, kommer der i år næsten ikke en dråbe. Noget i vejret er ved at blive helt, helt anderledes. Halima og hendes familie har ventet i ugevis, men skyerne har kun bragt støvregn og kulde. Nu er landsbyens vandtanke tomme, og de må få vand udefra. Men en dag kommer lastbilen med vand heller ikke.

 J191807

Nu bliver der vendt op og ned på Halimas verden. Hendes far og bror Musa må drage væk med dyrene for at søge vand og føde. Skolen bliver lukket. Og det bliver ikke bedre af, at mormor og onkel Ali lægger skumle planer for hendes fremtid. Der er nødt til ske noget lige nu…

Bogen rummer også tre korte fabler fra Etiopien, som Sandra Schwartz har bearbejdet. Etiopierne har en lang tradition for mundtlig fortælling og kan godt lide historier, hvor den kloge snører den mindre kloge.

Lydbøger og læsetræning

Elevbogen kan bruges i danskundervisningen på flere måder. Bogen er på 64 sider med stor skrift, og teksterne har varierende længde og lix. Hovedfortællingen egner sig som selvlæsning for gode læsere i anden klasse og opefter. De tre små fabler er skrevet i lidt lavere lix.

På hjemmesiden kan svage læsere få læsestøtte. Både hovedfortællingen de tre eventyr ligger nemlig fra 1. oktobr 2020 klar til eleverne som onlinebøger med tekst og oplæsning. I kan også høre fortællingerne som rene lydbøger – eller bruge bogen til højtlæsning i klassen.

Masser af faktastof i små bidder

 J191057

Elevbogen rummer også masser af godt faktastof om mange sider af livet og naturen i Etiopien. Det er skåret op i små, overkommelige bidder i form af billedtekster, bokse, ordforklaringer og temasider, som knytter an til emner fra fortællingen – og til emner, som eleverne møder på hjemmesiden og i arbejdet med mange af opgaverne.

Bogen er gennem-illustreret med flotte fotos fra Etiopien af Jeppe Gudmundsen-Holmgreen og med fabulerende illustrationer af tegneren og tegnefilms-instruktøren Dorte Bengtson.

 J190530 Copy