I år er U-landskalenderen også et lille teater

I år er din lågekalender lidt anderledes, end den plejer. Du kan nemlig bruge den til at samle dit helt eget lille modelteater.

I Danmark (og i Tyskland også) har der i over hundrede år været tradition for at spille modelteater – eller ’dukketeater’ – hjemme i familien. Nogle gør det også stadig. Det var både for børn og voksne. I generationer var det enormt populært – man fik f.eks. flotte ark med dekorationer og figurer til sit teater med bladet Familie Journalen. Ellers købte man dem i en dukketeaterbutik eller hos boghandleren. 

Kalender Samlet

Modelteatret blev bygget i træ og pap, og folk spillede alt fra små korte børneforestillinger til hele skuespil eller sågar opera hjemme i stuen. Dekorationer og figurer var lavet af pap i fine farver. De mest avancerede modelteatre var rigtigt flotte, og nu om dage har nogle af dem endda komplet lysanlæg i miniformat, faldlemme, drejescene og snedige indretninger til at lave ild, røg, spøgelser eller rullende bølger på den lille scene!

Nu kan man selv få en lille, sjov smagsprøve med Børnenes U-landskalender 2020.

Klip et enkelt lille teater

Årets lågekalender er nemlig lavet så snedigt, at man kan folde, klippe og lime sit helt eget lille modelteater. Det er helt enkelt, men man kan godt lege med det og lave sin egen lille forestilling. Ligesom mange af de originale, gamle modelteatre ligner det Det Kongelige Teaters smukke Gamle Scene i København.

Det er der en god grund til: Årets nye tv-julekalender ’Julefeber’ på DR1 foregår nemlig netop på Gamle Scene.

Med i kalenderpakken får man også alle figurerne fra ’Julefeber’ skåret ud i pap, som du kan sætte på pinde og lave din egen lille teaterforestilling hjemme i stuen.

Det rummer pakken

  • En forside: Dette ark er kalenderforsiden med alle lågerne, som også kan danne forsiden på det færdige teater.
  • En bagside: Dette ark kan danne teatrets bagside – eller bagvæg. Den skal limes fast til forsiden med seks sidehængsler, der fungerer som afstandsstykker mellem for- og bagsiden.
  • Et ark med løsdelene: På dette ark finder du både de seks sidehængsler og små figurer til at spille et lille stykke om ’Julefeber’ med.
  • En vejledning til hvordan du samler teatret. 

Se billeder af alle de fire ark nedenfor.

Sådan gør du

For at samle kalenderen skal du bruge lim/tape, saks og grillpinde, som kan købes i de fleste supermarkeder. Du kan også samle teatret med en hæftemaskine, hvis du foretrækker det frem for lim eller tape. Følg vejledningen, og pas på at dine låger ikke går op – de skal jo først åbnes fra den 1. december! 

Vær også opmærksom på, at låge nr. 2 er kæmpestor. Den kan pilles helt ud og derved åbne op ind til scenen. Og på bagsiden af låge 2 er der et flot, ekstra bagtæppe, du også kan bruge til at dekorere din scene med. Låge 2 rummer også en anden lille overraskelse, som du kan bruge til din teaterforestilling, men som vi ikke vil afsløre nu. 

God fornøjelse – og glædelig jul!

 

Ark1 Forside

Ark3 Forside

 

Ark4 Figurer Kopi

 

Diy Vejledning20112020