Etiopiens ørkenpiger skal have bedre muligheder og uddannelse

UNICEF Danmark vil med overskuddet fra Børnenes U-landskalender støtte mere end 70.000 af Etiopiens mest udsatte børn med at komme i skole og gennemføre deres uddannelse. Det gør vi med kønsneutrale undervisningsmaterialer, med ’unge til børn’-forskole og med elevklubber, der hjælper børnene til at bruge deres ret til skolegang.

Der er tørt. Solen bager ned på det lille runde telt, hvor væggene er et træskelet med et kludetæppe af sivmåtter, der beskytter familien mod solen og sandet. Omkring hytten bræger geder, der går rundt imellem landsbyens andre telte, og lidt længere borte kalder en kamelunge på sin mor. 

I Etiopiens brændende hede ørkenregion, Afar, er det sådan, de fleste familier bor. Der er intet rindende vand og langt til det nærmeste vandhul. 

Når tørken sætter ind, forsvinder det sidste vand, og de sparsomme planter tørrer ud. Så har dyrene intet at spise, og så må kvinderne pakke teltet sammen. Familien må på vandring for at finde et andet sted i ørkenen, hvor der stadig er vand og bevoksning nok til at overleve på. Sådan har Afars nomader levet i århundreder, og sådan lever de også i dag.

Nye materialer skal få flere piger til at blive i skolen

Hverdagen i ørkenen er hård, og skolegang kommer i anden række. I de fleste familier skal børnene først og fremmest hjælpe til med familiens dyr, hente vand og lave andre helt basale huslige pligter. I Afar-regionen er det kun 66 procent af børnene, som begynder i skole i 1. klasse. Når de skal starte i 5. klasse, er der er kun 29 procent af pigerne tilbage.

Derfor er uddannelse og piger et særligt fokus for det UNICEF-projekt, som Børnenes U-landskalender støtter i 2020.

Billede 5 Levels

Børn sidder klar til undervisning i en skole i Afar regionen.
Foto: 2018/UNICEF/Martha Tadesse

Med nyudviklede undervisningsmaterialer, radioprogrammer og tegneserier skal ørkenens piger lære om deres ret til at få uddannelse og motiveres til at holde fast i den. De skal styrkes og spejle sig i andre seje piger – og drengene skal lære, at piger har en stemme og hører hjemme i skolen, ligesom dem selv. Desuden oprettes der elevklubber, hvor tusindvis af etiopiske skoleelever får hjælp til at tage fat om problemer som børneægteskaber, menstruation og tilpasning til klimaforandringer. 

Målet er, at elevklubberne og undervisningsmaterialet kan fastholde pigerne i skolen, så de ikke dropper ud længe før tid. For også i Afars ørken er uddannelse børnenes bedste chance for at få et bedre liv og være med til at skabe udvikling i regionen.

Endnu flere skal starte i skole

UNICEF Danmarks projekt har også fokus på, at endnu flere børn skal starte i skole. Derfor uddanner projektet 4000 piger og drenge på 12-16 år i at undervise små børn i 5-6 års alderen. På den måde bliver de et korps af førskolelærere, der helt ud i de mindste landsbyer kan undervise 30.000 små børn i basale emner som bogstaver og tal allerede inden, at de starter i skole. Det er også en fordel, at disse lokale ’børnelærere’ jo altid rejser med, når nomadefamilierne må flytte sig.

Billede 4

Veninderne Hawa Adem og Kedija Adem på syv år
giver hinanden et kram foran skolen
Foto: 
2018/UNICEF/Martha Tadesse

Men det vigtigste er, at denne indsats vil betyde, at flere af de små børn vil komme i skole i årene fremover: UNICEF ved fra andre lande og andre projekter i Etiopien, at forældre oftere indskriver deres børn i skolen og lader dem blive der, hvis de tidligt oplever, hvordan en uddannelse gør en forskel både for børnene og for resten af familien.

 

Klimaforandringer skal ikke holde pigerne væk

Det er pigernes opgave at hente vand til familien og dyrene. Men der er for langt de fleste piger mange kilometer til det nærmeste vandhul, og derfor bruger de timevis hver eneste dag på at gå efter vand. Den tid kunne de have brugt på at lære at læse og regne i skolen. 

Dette problem er vigtigere nu end nogensinde at gøre noget ved: Efterhånden som klimaforandringerne tager til, bliver Afar tørrere og tørrere, og så skal pigerne gå længere og længere – og får mindre og mindre chance for at komme i skole. 

Derfor bygger UNICEF Danmark også vandforsyninger ved tre skoler med støtte fra Børnenes U-landskalender. Det gør, at pigerne både kan hente vand og få en uddannelse. 

 

Sådan fungerer projektet:

  • På 135 skoler i Afar oprettes elevklubber, hvor eleverne sammen med en lærer kan tale om elevernes udfordringer, om løsninger og om hvordan de kan hjælpe hinanden. De kommer bl.a. til at arbejde med børnerettighederne, børneægteskaber, uddannelse, forståelse mellem drenge og piger samt med klimatilpasning. 
  • Der bliver udviklet nye typer undervisningsmaterialer, radioprogrammer og tegneserier, som sætter fokus på ligestilling og på nogle af de udfordringer, som især piger står overfor. Indsatsen er rettet til begge køn, så alle elever og lærere bliver opmærksomme på udfordringerne, og så pigerne samtidig får styrket troen på sig selv. Materialerne bliver uddelt til mindst 135 skoler i Afar, hvor lærerne også bliver trænet i at undervise i dem. Radioprogrammerne bliver sendt over hele Etiopien. 
  • På tre skoler i Afar bygges toiletforhold, og der graves brønde, så familierne kan hente vand på skolerne. Erfaringen viser, at flere piger passer deres skole, når de kan hente vand samme sted.
  • Piger og drenge mellem 12 og 16 år bliver trænet i at undervise førskolebørn i simpel matematik og bogstaver. Erfaringen viser, at det vil føre til, at flere børn bliver indskrevet i skolen og gennemfører den, når deres forældre og lokalsamfund tidligt opdager fordelene ved skolegang.

Fakta om Etiopien

  • Der bor 109 millioner mennesker i Etiopien.
  • Etiopien ligger i Østafrika, og landet deler grænse med Somalia, Djibouti, Eritrea, Kenya, Sudan og Sydsudan.
  • Afar er den region i Etiopien, hvor færrest børn starter i skole. Kun 66 procent bliver indskrevet til at starte, og når pigerne skal starte i 5. klasse, sidder kun 29 procent af dem stadig på skolebænken.
  • I Etiopien bliver fire ud af ti piger gift før, de fylder 18 år. Afar er den region, hvor flest piger bliver gift, mens de er børn. Her er pigers gennemsnitsalder 16,4 år, når de bliver gift. 
  • Kun fem procent af Etiopiens landbefolkning har adgang til rent vand.

Billede 1 1200Px

Pige i Afar poserer som superheltinde Foto: 2020/UNICEF/Marie Torp Christensen