Filmbank

Her er alle de film, som er en del af U-landskalenderen 2020. Danida har lavet en række film til undervisningsmaterialet, der viser mange sider af livet i Etiopien. Desuden har DR lavet en særlig serie af ’Ramasjang Mysteriet’, der har Etiopien som tema på en anden måde. DR kunne i år ikke supplere med ekstra film nede fra Etiopien på grund af Corona-pandemien.

Årets sang: Vilde piger, vilde drenge – musikvideo (03:08)
Oh Land har lavet årets sang sammen med den etiopiske popsanger Zeritu Kebede. Teksten og ideer til klassesamtale får du i Opgavebanken i Opgaveark 5. Sangen ligger også som ren lydfil her på siden ude til højre.

Årets sang: Dans med Sofie Østergaard (1.-2. klasse) (02:52)
Sofie Østergaard har lavet dansen til ’Vilde Piger, Vilde Drenge’. I videoen viser hun sammen med dansere fra musikvideoen, hvordan I kan danse med. Videoen er målrettet 1.-2. klasse, fordi nogle af dansetrinene er forenklet og forklaret i dybden.
Få tips til at arbejde med dansen i Opgavebanken i Opgaveark 5.

Årets sang: Dans med Sofie Østergård (3.-5. klasse) (05:27)
Sofie Østergaard har lavet dansen til ’Vilde Piger, Vilde Drenge’. I videoen viser hun sammen med dansere fra musikvideoen, hvordan I kan danse med. Videoen er målrettet 3.-5. Klasse, og indeholder dansetrinene fra musikvideoen.
Få tips til at arbejde med dansen i Opgavebanken i Opgaveark 5.

Slip fantasien løs til ‘Vilde Piger, Vilde Drenge’ (alle klassetrin) (05:27)
Dans er en udtryksform, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser. I instruktionsvideoen viser Sofie Østergaard en øvelse, hun bruger i sit dansestudie, når hun underviser i at slippe fantasien løs på dansegulvet. Sammen med danserne fra musikvideoen, viser hun også, forskellige trin til inspiration.

Få tips til at arbejde med dansen i Opgavebanken i Opgaveark 5.

Sådan laver I jeres egen foto-historie (03:46)
Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egne fotohistorier.

Sådan laver I jeres egen digitale u-landskalender (05:50)
Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egen digitale u-landskalender.


Danida-film om Etiopien

Velkommen til Etiopien (10:54)
En god film at indlede jeres periode med. I får en introduktion til Etiopien og et indtryk af livet både i byen, på landet og i Afar-ørkenen.

Verdens varmeste ørken (05:25)
Etiopiens Afar-region er et af de varmeste, beboede steder på Jorden. I besøger en nomade­landsby i den stenede ørken. I sådan en landsby foregår årets historie. I får også et indblik i livsvilkårene for de folk, som bor tæt på ørkenfloden Awash.

Højlandets hemmeligheder (05:35)
Etiopiens højland ligger i omkring to kilometers højde og er frodigt. Ikke mindst ved den store Tana-sø. Her er der flodheste, pelikaner, fiskeri og sivbåde, der er bygget med oldgamle teknikker. I besøger også en skole i et landdistrikt og ser de fantastiske klippekirker i Lalibela.

Addis Ababa (05:44)
Tag med til Etiopiens hovedstad Addis Ababa. Hvad laver børnene i byen, og hvordan bor de? I kommer også med på Mercato, der siges at være Afrikas største og vildeste marked.

Mød årets forfatter: Sandra Schwartz (03:06)
Forfatteren Sandra Schwartz introducerer årets historie, ’Ørkenpigen’. Hun fortæller også om sit indtryk af Etiopien og om de mennesker, hun mødte på sin rejse til landet.

Fuld fart på (02:31)
På en af Addis Ababas store, centrale pladser mødes folk lørdag morgen for at motionere. Både voksne og børn. Og i en lille sidegade ligger Cirkus Fekat, hvor børn øver sig i artisteri.

Tæl til 10 på amharisk (00:28)
Tre børn viser, hvordan man tæller til 10 på amharisk, der er Etiopiens mest udbredte sprog.

Børn viser nomade-landsbyen (02:04)
I Afar gav vi en gruppe børn et GoPro-videokamera og bad dem vise, hvor de bor. Resultatet er en lille musikvideo, der viser, hvor anderledes børnene bor her – i forhold til danske børn.

Det hellige vand: Timkat (02:36)
I januar fejrer de ortodokse kristne etiopiere den dag, hvor Johannes Døberen døbte Jesus i Jordanfloden. Der er fest over hele landet. Optog, dans, musik og masser af helligt vand. Få også den korte udgave af historien om Pagtens Ark.

Kaffe og madpandekage! (03:13)
Hvis der er noget, Etiopien er kendt for, så er det kaffe-ceremonier og den store madpandekage ’injera’. Man mener, at kaffe oprindeligt er opdaget i Etiopien. Og teff, som melet til injera er lavet af, dyrkes stort set kun i Etiopien.


DR - Ramasjang Mysteriet

Det store kaffemysterie 1 af 4: My & Frede hjælper Kristian (08:53)
My Frede skal hjælpe Kristian med at opklare et nyt mysterie. Verdens sidste kaffeplante er kommet til Danmark fra Etiopien, men nu er den forsvundet. Hvis ikke den bliver fundet, kommer der aldrig kaffe i Danmark igen. Og alle voksne bliver aldrig normale! Men hvem har stjålet kaffeplanten? Og finder My Frede den, før det er for sent?

Det store kaffemysterie 2 af 4: Far svigter Frede (10:00)
Fredes far opfører sig mærkeligt, og My Frede vil finde ud af, hvad han har gang i. Imens opdager de Camping Vagn, som laver ulovlige ting ude i skoven. Men hvad laver Fredes far sammen med Camping Vagn? Og er det Camping Vagn, der har stjålet kaffeplanten?

Det store kaffemysterie 3 af 4: My bliver kidnappet (08:26)
Frede føler sig svigtet af sin far og gider ikke at opklare mysteriet. Derfor bliver My og Frede uvenner, og pludselig er My forsvundet. Imens kæmper Danse Staffan og Preben Pølsesnak i en vild dansekonkurrence. Har de mon noget med Mys forsvinden at gøre?

Det store kaffemysterie 4 af 4: Skurken stikker af (09:07)
Frede redder My. Og sammen gør de alt, hvad de kan for at fange skurken, som har stjålet kaffeplanten. Finder de kaffeplanten, før alle bærrene er blevet spist? Og bliver de voksne nogensinde sig selv igen?

 

Det store kaffemysterie 1-4

Kaffehøsten er slået fejl, og nu er der kaffekrise i hele verden! De voksne kan ikke få deres kaffe, og de er blevet sløve, ugidelige og helt umulige. Det er alle børn blevet rigtigt trætte af.

Heldigvis er hjælpen på vej: I Etiopien er der én eneste kaffeplante tilbage, og den er en delegation af dygtige kaffebønder nu på vej til Danmark med, så vi selv kan lære at dyrke noget kaffe. Men i Danmark bliver kaffeplanten stjålet, og det er Ramasjang-skurkene, der er på spil.

Kristian, Frede og My sætter nu jagten ind for at få kaffeplanten tilbage, så de voksne kan reddes, og så alle børn kan få deres forældre tilbage.

Men hvem har stjålet den? Er fru Pudderkvist blevet for kaffetørstig? Mangler Preben Pølsesnak noget at sælge? Eller er Camping Vagn i virkeligheden skurken? Og kan kaffeplanten findes, før det er for sent? Undervejs må Frede også høre på lidt af hvert fra sin lærer-mor om Etiopien, men kan det overhovedet give dem nogen gode spor?