Fagmoduler med leg, mad, bevægelse, billedkunst og kreativitet

Der er masser af sjove opgaver, hvor I arbejder fagligt med billeder, formgivning, musik og mad – alt sammen med direkte afsæt i Etiopien.

Eleverne skal også have bevægelse i løbet af skoledagen. Her får du inspiration til forskellige sjove aktiviteter med kobling til Etiopien, som du kan inddrage i undervisningen.

Med opgaverne til Billedkunst og til Håndværk og Design arbejder I med etiopisk natur- og dyreliv, engle, flotte amhariske tal og sivbåde. I kan også synge og danse med på årets sang ”Vilde Piger, Vilde Drenge”. Prøv også forslag til bevægelse og gå i køkkenet og lav nemme retter fra det etiopiske køkken.

Alle opgaverne finder du beskrevet trin for trin inde i Opgavebanken her på hjemmesiden.

  • Lav en etiopisk dyreplakat: I denne opgave skal I lave jeres egne plakater med dyr, der lever i Etiopien. Der følger flotte udklipsark med dyr og landskabselementer med til opgaven.
  • Lav en landskabscollage: Etiopien har en meget varieret natur. I denne opgave arbejder eleverne sammen i små grupper om at lave landsskabscollager inspireret af de former og farver, der findes i hhv. et bjerglandskab, et ørkenlandskab og et vandlandskab.
  • Lav foldebøger om Etiopien: Årets materiale om Etiopien rummer mange spændende temaer, som eleverne kan fordybe sig i og fortælle om i flotte foldebøger. Niveauet kan nemt tilpasses, så både store og små kan være med.
  • Flotte amhariske tal: Eleverne arbejder med de amhariske tal fra 1-10. De lærer at tælle til 10 på amharisk, laver en flot væg med tallene og laver simple regnestykker til hinanden. Derfor er der også vejledende mål for Matematik med i opgaven.
  • Engleværksted: I denne opgave skal I både tale om engle og lave engleværksted, hvor eleverne prøver kræfter med den etiopisk-ortodokse kirkes enkle og helt særlige udtryksform.
  • Byg en sivbåd i miniformat: Mange fiskere i den store Tana-sø fisker hver dag fra papyrus-båden, som hedder en ’tankwa’. I denne opgave skal eleverne selv bygge sådan en. Lad eleverne selv designe bådene i siv, strå, sugerør eller noget helt fjerde.
  • Syng og dans med Oh Land: Den populære sangerinde Oh Land har lavet sangen ’Vilde Piger, Vilde Drenge’ til årets U-landskalender sammen med den etiopiske popsanger Zeritu Kebede. Syng med og lær dansetrin af tv-vært Sofie Østergaard.
  • Lav cirkus som børnene i Cirkus Fekat: I Addis Ababa findes der en lille cirkusskole for børn. Den kan I bruge som inspiration til at sætte eleverne i bevægelse. I dette opgaveark får I ideer til en række cirkusnumre, som kan ende med at blive til en hel cirkusforestilling.
  • Gæt et etiopisk dyr: En sjov klasseaktivitet, hvor eleverne skal mime etiopiske dyr, mens resten af klassen skal gætte og byde ind med deres viden. Opgavearket rummer billeder af 16 etiopiske dyr, som I skal bruge til aktiviteten.
  • Delemad fra Etiopien: Etiopisk mad er finger- og delemad, og madpandekagen injera er helt uundværlig. Her i opgavearket får du to forskellige opskrifter på injera og en række enkle opskrifter på småretter at spise til. Opskrifterne er inspireret af ’MAMA AFRIKA – en kogebog om hverdagsmad i Afrika’ af kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg.

Læs mere her:

Find beskrivelsen i lærervejledningen på side 45-46. Hvis du ikke har en trykt udgave, kan du hente den som PDF her.

Forløb til leg, bevægelse og kreativitet